словозміна числівників

словозміна числівників

Відмінювання числівників — особлива здатність числівників узгоджуватися з іншими частинами мови. Важливо правильно відмінювати числівники, адже їх у нашому мовленні дуже багато. До того ж, серед завдань ЗНО є й такі, які перевіряють знання учасника з цієї теми. Досі вагаєтеся, чи правильно відмінюєте деякі числівники? Гайда читати наше пояснення матеріалу! Кількісні числівники відмінюються за кількома різними зразками.

Числівник– це самостійна частина мови, що позначає кількість предметів чи абстрактне число і виражає своє значення у формах відмінка, обмежено – роду та числа. За значенням та граматичними ознаками числівники поділяють на кількісні та порядкові. Кількісні числівники відповідають на питання скільки? (дві біржі; п'ять комп'ютерів; два ваучери; чотири асоціації). Кількісні числівники поділяються на чотири групи

Відмінювання числівників. Числівники, нейтралізувавши успадковані від іменників і прикметників категорії роду і числа, виражають лише одну морфологічну категорію — категорію відмінка, тобто вони відмінюються.  Морфонологічну особливість словозміни числівників три і чотири становить пом'якшення приголосного основи в родовому, давальному, орудному (крім форми чотирма) і місцевому відмінках.

Зв'Язок Числівників з іменниками. Числівники граматично пов'язуються з іменниками. Вони або керують іменниками, або узгоджуються з ними. 1. Числівник один узгоджується з іменниками у роді, числі і відмінку: (один день, одна година, одне (одно) слово).  1. Числівники від п'яти і далі вживаються з іменниками у формі родового відмінка множини: п'ять сторінок, дев'ять задач, десять днів, п'ятнадцять років, сто сорок шість центнерів, тисяча двісті кілометрів.

Поняття про числівник. Лексико-граматичні розряди і морфологічні категорії числівників. Числівник - частина мови, яка позначає кількість, а також порядок предметів при лічбі і висловлює ці значення в граматичних категоріях відмінка, а в деяких випадках роду і числа. Серед числівників виділяють по семантиці три основні розряду: кількісні, порядкові і збірні. Кількісні числівники - це насамперед власне кількісні числівники, які називають ціле певну кількість предметів або число.

Кількісними є числівники які називають кількість предметів при лічбі й відповідають на питання скільки Залежно від того як саме числівник виражає Власне кількісні числівники називають точно визначену кількість у цілих Неозначено кількісні називають неточно визначену кількість кілька кільканадцять кількадесят кількасот стільки

Числівник- це частина мови, що позначає кількість предметів або їх порядок при лічбі і відповідає на питання скільки? котрий? (сьомий, тисяча п’ятсот, півтори). Синтаксичні ознаки числівників.  Якщо кількісний числівник поєднується з іменником, то разом із ним входить до складу підмета, присудка, означення, додатка, обставини (Два ведмеді зустрілися у одному лісі; Три пари йшли берегом ріки; А глибина тут сягає дванадцяти тисячі метрів.

3. Числівники п'ять —десять, числівники на -дцять і на -десят у непрямих відмінках мають паралельні (стилістично нейтральні) форми і відмінюються за такими зразками: Н. п'ять тринадцять. Р. п'яти (п'ятьох) тринадцяти (тринадцятьох).

МОРФОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ЧИСЛІВНИКІВ - ЧИСЛІВНИК - Граматика української мови - У підручнику аналізуються теоретичні питання граматики з огляду на нові теоретичні здобутки українського мовознавства та сучасні продуктивні мовознавчі ідеї. Системно викладено теоретичний курс морфології сучасної української літературної мови, а також розглянуто всі основні явища іменної та дієслівної словозміни. По-новому висвітлено принципові теоретичні питання: класифікацію частин мови

Діти полюбляють грати на уроках в ігри. І тому їм можна запропонувати дидактичну гру - тренажер. Дану гру можна використовувати на уроках української мови в 6 класі під час вивчення теми «ВІДМІНЮВАННЯ КІЛЬКІСНИХ ЧИСЛІВНИКІВ» на етапі закріплення вивченої теми або актуалізації знань. Діти, наводячи мишу на потрібний відмінок, у центрі слайда бачать правильну відмінкову форму числівника.

Числівник – це частина мови, що означає кількість предметів (один, два) або їх порядок при лічбі (сьомий, десятий). За значенням і граматичними ознаками числівники поділяються на два розряди: кількісні й порядкові. Кількісними є числівники, що означають абстрактно – математичне число або кількість предметів і відповідають на питання скільки? : два, три, десять, тридцять чотири, п’ятеро, одна друга тощо.

Словозміна числівників. ⇐ Назад. 9.  Числівником називається частина мови, що означає абстрактно-математичне число або певну кількість однорідних предметів чи порядок предметів при лічбі, а значенням числівники поділяються на кількісні й порядкові. Кількісні числівники називають кількість предметів і відповідають на питання скільки? До них належать

Розглянемо основні правила відмінювання числівників. Виділяють декілька типів відмінювання кількісних числівників: 1. Відмінювання числівника один, (одна, одне (-о), одні). Цей числівник відмінюється як займенник той (та, те, ті). Відмінник Однина Множина. Чол.р Жін.р Сер.р.

Числівники відповідають на питання скільки? (один, п'ять, десять, триста) і який? котрий?  Числівник - це самостійна частина мови, що означає кількість предметів або їх порядок при лічбі. Числівники відповідають на питання скільки? (один, п'ять, десять, триста) і який? котрий? (перший, шостий, сотий). Розрізняють кількісні числівники, що відповідають на питання скільки?, та порядкові числівники, що відповідають на питання який? котрий? яка? котра? яке? котре? які? котрі?

Числівники три, чотири, кілька, багато та всі збірні відмінюються за зразком відмінювання числівника два (у збірних числівниках у непрямих відмінках суфікс -еро відпадає, у збірному числівнику обидва, обидві відпадає частина -два, -дві): Власне кількісні неозначено - кількісні збірні. два, дві три кілька п 'ятеро.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

відповіді до підручника практикум з правопису української мови ющук

як можна отримати задоволення під час сексу

опера міні на нокіа с2-01